Optimizacija web sajta za pretraživače (SEO) zahteva ozbiljan i uporan rad i ne može da košta ispod 150-200 € mesečno (ili jednokratno), a za što bolju poziciju websajta to bi trebalo da se radi neprestano ili bar godinu dana.

Kako je to već ozbiljnije ulaganje novca za sve a naročito za pojedince koji tek razvijaju svoje internet prisustvo i poslovanje, napravili smo malo uputstvo kako da sami izvršite SEO optiimizaciju a uz par detaljnijih upustava sa interneta i korišćenja dostupnih alata za analitiku, možete postati i pravi ekspert.

Postoji „on-line“ ili „on-page“ SEO, koji označava rad na samom sajtu, i „off-line“ ili „off-page“ SEO, koji predstavlja sav ostali rad na promociji web sajta.

Što se tiče rada na samom web sajtu najvažnija stvar je da imate originalne i zanimljive tekstove i fotografije koji, kako to Google voli da kaže, doprinose i dodaju novu vrednost sveukupnom interet znanju. Svako kopiranje već objavljenih tekstova i fotografija ili postavljanje loše napisanih, gramatički netačnih i nezanimljivih tekstova doprineće da budete označeni kao nepouzdani i Vaš sajt neće biti na zavidnim mestima u pretraživanjima.

Poželjno je da imate što više sadržaja, znatno bolju poziciju imaju sajtovi sa preko 100-200 stranica, takođe bi bilo dobro da Vaši tekstovi budu sa oko 1000 reči, da se u njima tu i tamo nalaze tzv. ključne reči, tj. oni izrazi koji označavaju suštinu Vašeg sajta, trenutne teme o kojoj pišete, a ujedno su i pojmovi koji se pretražuju na internetu. Tekst bi trebalo podeliti u par poglavlja sa podnaslovima, i poželjno je boldovati pojedine reči i izraze ili linkovati sa ostalim stranama na sajtu. Takođe je potrebno i redovno dodavanje novog sadržaja (dnevno, nedeljno, mesečno).

Pored prijatnog izgleda i dizajna, web sajt mora biti i dobro organizovan, tj. da svi članci budu grupisani u kategorije i da budu logično povezani. Poželjno je da imate stranicu „o nama“ gde iznosite informacije o vama i zašto postoji sajt, zatim kontakt strana, i strane „uslovi korišćenja“ gde navodite obaveze posetilaca i korisnika sajta i obaveze Vas kao vlasnika sajta, i „politika privatnosti“ na kojoj se obavezujete da ćete čuvati sve lične podatke posetilaca i korisnika sajta. Poželjno je da imate i stranicu mapa sajta: sitemap.xml.

Fotografije treba da budu dobrog kvaliteta, da nose smislen i povezan naziv a ne slika1.jpg i da imaju i dodatan opis (alt“…“), na primer „prirodan sapun od eteričnih ulja lavande i koprive – supersapun.com“.

Svaka strana sajta ima polja „Title“ (naziv), „Description“ (opis sadržaja na toj stranici) i „Keywords“ (ključne reči koje se unose u pretraživanju a vezane su za sadržaj na toj stranici). Najvažniji je naziv, trebalo bi da ima do 60 karaktera i da bude efektan, da predstavlja suštinu sajta ili konkretne stranice. Opis sadržaja bi trebalo da ima do 160 karaktera i da ukratko predstavi sadržaj na toj stranici, i po mogućstvu da bude originalan a ne prepisan deo teksta stranice. Ključne reči su u stvari izrazi od 2-3 reči koje potencijalni posetioci sajta unose u polja za pretraživanje i pomažu da se Vaš sajt nadje na što boljoj poziciji. Trebalo bi da ih bude 8 i da su razdvojeni zarezom. Na primer ako se bavite kaminima i ložištima, bolje je da umesto ključnih reči: kamini,ložišta,zidanje,ugradnja, upotrebite izraz: izrada kamina,ugradnja ložišta,zidanje kamina, jer to su termini koji se upotrebljavaju u pretraživanju. Važno je izabrati „prave“ ključne reči a za to je potrebno uložiti malo truda i vremena.
U poslednje vreme sve važniju ulogu kao ključnih reči imaju „tags“ – tagovi.
Za WordPress web sajt postoje dodaci (plugins) koji olakšavaju SEO na sajtu i svakoj stranici.

Google često menja algoritam i faktore koji utiču na sistem po kojem lista sajtove na osnovu unosa reči i izraza za pretraživanje.
Do skora je značajan uticaj imalo građenje linkova, razmena linkova sa relevantnim sajtovima vezanim za sadržaj sajta. Zbog zloupotreba, taj značaj je sada malo umanjen ali je dobro ako razmenite linkove sa kvalitetnim sajtovima iz iste oblasti i imate link stranicu. Razmena linkova sa nekvalitetnim sajtovima unazadiće poziciju sajta.
Prilagođen izgled sajta prikazivanju na mobilnim i tablet uređajima je sada neophodan uslov.
Takođe je u poslednje vreme SSL sigurnost (https) postala značajna prednost.
Ceni se postojanje komentara na stranicama sajta, odgovaranje na komentare, postojanje ocenjivanja teksta u vidu zvezdica i recenzije.
Dobro je ako na sajtu postoji opcija registrovanja na e-mail listu (Newsletter), tako dolazite do e-mail adresa posetioca na koje povremeno šaljete informacije o novim tekstovima ili proizvodima na sajtu.
Vreme koje posetioci provedu na sajtu i da li odlaze na druge stranice sajta je takođe važno pa je potrebno privući pažnju da se posetioci što duže zadrže na sajtu, za to se koriste razne metode, na primer pop-up info i sl.

Off-line ili off-page SEO sajta znači građenje sadržaja na internetu koji promoviše web sajt i linkom upućujete na njega.
To treba da bude originalan sadržaj, ne ponovljen tekst sa sajta, da bude učestao, redovan, atraktivan tako da privuče što više pratilaca a time i potencijalnih posetilaca sajta.
Trenutno, za to su najbolje najpoznatije socijalne mreže gde treba napraviti nalog i uz svaki post navesti link ka određenom sadržaju na sajtu – Facebook, Twitter, Youtube, Instagram, Pinterest itd.
Poželjno je prijaviti web sajt kod što većeg broja direktorijuma i raznih listinga web sajtova.
Treba učestvovati na što više foruma i blogova iz slične oblasti i svojim komentarima sticati ugled i popularnost i promovisati sajt.
Iskoristite i svaku vrstu reklamiranja.
Obavezno se registrujte na Google webmaster tools i analytics, dodajte sajt i sitemap.xml i pročitajte upustva za praćenje podataka. Imaćete uvid kako da promenama utičete na veću posetu websajtu. Registrujte se i na Bing webmaster tools.
Pratite „konkurenciju“, registrujte promene na sajtu onih koji su najbolje kotirani pa probajte da nešto od tih ideja primenite.
Ukoliko imate dovoljno originalnog materijala za objavljivanje ili nudite određene prozvode, posedovanje još jednog ili mreže sajtova, međusobno povezanih, postaje ozbiljno angažovanje ali donosi mnogo više mogućnosti i bolje rezultate.

Da bi se primetio neki SEO napredak potrebno je bar 3 meseca. Ne koristite usluge onih koji nude SEO za 10, 20, 30 $, €, nećete dobiti nikakvo poboljšanje osim najezdu robota ili navodjenih posetilaca koje ne zanima sadržaj sajta, ali dobijate povećanje rada procesora (CPU) i memorije (RAM) na serveru koji su ograničeni pa tako može doći do prestanka rada sajta.

Srećno.